Americanii îşi doresc basmul maramureşean Mocănița din Valea Vaserului
Joi, 18 Decembrie 2008 02:06

Americanii îşi doresc basmul maramureşean

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Curios cum uneori nu realizez cât de norocoasă sunt că trăiesc într-un loc aparent banal, când există oameni care ar da orice să viziteze măcar o dată ceea ce eu numesc "acasă".

O simplă revistă turistică cu imagini din Maramureș a fost de ajuns ca americanii să se îndrăgostească de acest ținut. Exclamațiilor de uimire la vederea bisericilor din lemn și a peisajelor de neuitat din Valea Vaserului le-au urmat suspinele de încântare provocate de ținuturile moroșene în plină iarnă.
Inocența cu care interpretează totul îi face amuzanți fără voie. "Oh my God, look! Bagels hanging outside the bag!" ("Doamne, priviți! Covrigii atârnă înafara traistei!") reprezintă reacția la pozele cu fetele și băieții rumeni în obrăjori, care umblă la colindat în zilele de sărbătoare, legându-și la un capăt de trăistuță covrigii primiți de la gazde. Într-o altă fotografie, localnicii unui sat moroșan pregătesc masa de Crăciun, așezând din loc în loc un colac împletit, cu o creangă de brad în mijloc. Americanilor li se pare că "a tree is growing out of the bread" ("un copac crește dintr-o pâine") și găsesc bucatele românești ciudate, naturale și aspectuoase.

Sania românească, acoperită cu blănuri și pături cu model tradițional, trasă de cai albi, face concurență serioasă saniei lui Moș Crăciun. Și de ce nu, când Maramureșul înzăpezit e magie adevarată? Misticul își deapănă fuiorul tradițiilor an de an, iarnă de iarnă, creând povești purtate pe meleaguri străine, și o dorință în sufletele tuturor.

Sanie cu fân, în Sighetu Marmației

sanie fan
Citit 675 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Norgtm
Un singur lucru as avea de comentat si anume ca asa cum noi ne minunam gandindu-ne la ce am putea gasi in SUA, se mira si ei de ce vad (macar in fotografii) pe la noi. E bine ca balanta e macar, in unele, privinte echilibrata.
20-12-2008 01:00 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Lexa Verzes
Adevar graiesti. Am fost impresionata de tot ce vedem pe drum in Florida, iar ei: "Oh, aceea? Nici nu-i atat de interesanta!" Asa spuneau despre Casele Ripley's Believe it or Not (stii tu, acelea intoarse cu susul in jos), despre Universal Studios, despre Disneyland, despre magazine... Mi s-a spus ca pentru ei e un lucru comun... Eu una nu m-as putea satura de unele lucruri pe care le-am vazut/ vizitat acolo! Banuiesc ca aceeasi chestie se aplica si la noi: "Oh, colindele? Mda... Sarmalutele? Bunicele..."
20-12-2008 01:05 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Florin Buda
Nu vreau sa fiu eu ala raul, dar faza cu peisajele pitoresti ale Romaniei care sunt mai frumoase ca oriunde e doar o "poblicitate" comunista. Hai sa fim seriosi: cine a fost in Austria stie ca muntii nostri sunt "fix pixu' " pe langa cei din Austria. Daca am compara Maramuresul cu multe alte lucruri care chiar si le doresc americanii (ex. Hawai) ne dam seama ca e jalnic.
20-12-2008 18:55 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Lexa Verzes
Pai nici nu am zis ca sunt cele mai frumoase. Daca citesti cu atentie articolul, am precizat ca gasesc (aparent) banale locurile vizate. Nu am fost niciodata in Valea Vaserului, dar mi s-a spus ca e asemeni Elvetiei, din punct de vedere al peisajelor. Si tind sa cred ca e adevarat, din cauza afluentei turistilor straini. Una peste alta, nu fac propaganda comunista pentru ca:

1. am fost prezenta la reactiile/ dicutiile/ intrebarile/ curiozitatile americanilor despre Maramures;
1. sunt prea tanara ca sa ma integrez in acea categorie si nu sunt adepta ideologiei comuniste;
3. Maramuresul nu e Campia Romana, deci chiar ai ce vedea;
4. Imi doresc sa plec din tara pentru un trai mai bun si iti garantez ca in majoritatea statelor ai gasi locuri mult mai ingrijite si lipsite de gunoaie decat Romania.

Nu am facut decat sa prezint un fapt de viata interesant. Tu nu esti atras de peisajele si obiceiurile din Africa sau oricare tara din lumea a treia, desi cunosti saracia lucie in care se zbate populatia?

Hai sa nu fim demagogi si sa recunoastem ca suntem diferiti si fiecare tara buna, rea, are ceva frumos si special de oferit.

PS: Insulele Hawaii fac parte din SUA; pun pariu ca intre un concediu in Hawaii (destul de ieftin) si unul in Europa, majoritatea ar alege Europa.
22-12-2008 01:18 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi