Marți, 02 Decembrie 2008 20:24

Despre 1 Decembrie în 2 decembrie

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
CRONICA AMARĂ A UNEI ZILE FĂRĂ SEMNIFICAŢIE
(PENTRU CĂ...)

O zi însorită în Baia Mare, atipică pentru începutul primei luni de iarnă. Cu o zi în urmă, românii au votat. Au ales. Au protestat. Au sperat. Dar pe 1 au uitat. Au uitat că e Ziua Naţională a României. Au uitat de Unirea de la Alba Iulia din 1918.

Dimineaţa de luni a decurs în linişte. Nicio fanfara în centrul oraşului. Agitaţie doar în parcul municipal. Anemic de-a dreptul şi de-a stângul. Drapelele naţionale atârnate ici-colo pe stâlpi şi poate pe la 2% din balcoanele / ferestrele / grădinile oamenilor. Sunt scumpe steagurile. Unul mic, de aşezat pe birou, costă în jur de 30 de lei. E mai ieftin dacă se confecţionează acasă, din mătăsuri artificiale luate cu 1 leu bucata, de pe la magazinele second-hand. Nici cafenelele sau barurile nu au celebrat ziua naţională. Nici măcar un steag arborat, un "La mulţi ani!" de la chelneri / ospătari; fără mamaliguţă şi pălincuţă în meniu. Fără preparate tradiţionale de post. Shaorma şi pizza au fost stinse cu veşnicele ceaiuri exotice şi Coca-Cola. Şi pentru cei mai îndrăzneţi, cu un pahar de Corona sau de Jack Daniels.
Românul din 2008 nu ştie să celebreze ziua ţării sale. Îi lipseşte sentimentul naţional.

Pentru că statul nu oferă nimic. Statul uita, românul uită.
Pentru că Biserica se fofilează la fiecare eveniment "patriotic". Biserica nu are nimic de-a face cu Unirea, ea a fost realizată de ostaşi, nu de preoţi. România e un stat laic, nu e Vaticanul.
Pentru că Biserica închide ochii la postul de Crăciun şi îi îndoapă pe flamânzii (şic!) României cu preparate înterzise în perioada aceasta. 100 de sarmale de post şi 10.000 cu carne. Pentru că românii sunt hămesiţi. Merg la sărbători ca să mănânce şi să bea. Pe gratis. Se calcă în picioare pentru câteva sărmaluţe şi un pahar de ţuică. Pentru că se omoara între ei când e vorba de fasole cu ciolan, atât de dragă poporului.
Pentru că politicienii sunt corupţi. Până la ultimul. Migrează de la un partid la altul în funcţie de interesele personale. Pentru că politicienii nu ştiu doctrina partidelor şi nu au cultură diplomatică.
Pentru că totul se rezolva cu pile. Totul. De la locul de muncă, la analizele medicale. Ergo, inepţii din serviciile publice. Inepţii angajaţi la patronii care slujesc partidele. Ergo, deştepţii care migrează prin Australia, SUA, Noua Zeelanda, Regatul Britanic. Ergo, hoţii care "muncesc" în Europa "în cinstea" ţării.
Pentru că pe român îl interesează banul, banul, banul. Influenţa, influenţa, influenţa. Maneaua, maneaua, maneaua. Maşina, maşina, maşina.
Pentru că românul plecat la muncă în străinătatea vizitează cluburile şi plajele, nu muzeele şi centrele istorice.
Pentru că românii nu mai sunt latini, sunt balcanici. Dar le e ruşine să recunoască. A fost 1 decembrie. Dar câţi români au simţit ziua de ieri ca fiind 1 Decembrie?
Citit 617 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi