Miercuri, 26 Ianuarie 2011 21:58

Despre liceu, rebeliune şi conformism

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Recent, savurând un ceai verde tonifiant la un local din urbe, vorbeam cu una din cele mai bune prietene ale mele, Cami, despre liceu. (Am fost împreună din clasa I si până în ultimul an de liceu, apoi fiecare din noi și-a ales facultatea pe care o dorea.) Vorbind de una, de alta, am ajuns la concluzia că în liceu eram mult prea liniștite și studioase. Două "molâi", cum zic eu de obicei.

De exemplu, chiulitul: nu că nu am fi avut unde merge – C.N. "Mihai Eminescu" e înconjurat de localuri care te "poftesc" la o cafeluță, un suc, o bere, un cocktail chiar în timpul cursurilor. În timp ce colegele noastre își făceau veacul – în timpul orelor de curs – la Oază, Dali sau Tom West, noi stăteam cuminți la Engleză, Română sau în fine, de la ce ore se cam chiulea – cu cărticica deschisă, cu caiețelul pe masă, notând fiecare cuvinţel.
Se spune că liceul e cea mai importantă / frumoasă perioadă a vieții, că acolo te formezi ca om și așa mai departe. Mie nu-mi plac zicalele melodramatice, dulci (și nocive) ca siropul din porumb. Cea mai frumoasă perioadă a vieții e cea pe care ți-o faci în fiecare moment. Liceul a fost o necesitate, nimic mai mult, și un mijloc de a cunoaște o mână de oameni care merită. Atât. Pentru mine, adevărata formare a venit o dată cu ieșirea din adolescență, când am realizat că 90% din ceea ce învățasem până atunci era… nefolositor.

Acum ne cam ajung regretele că ne-am înăbușit pornirile rebele (dacă am avut așa ceva pe atunci) și că n-am fost și noi "fete rele", măcar în limita admisă. Nu am avut părul roz sau albastru, nu mi-am făcut piercing-uri sau tatuaje, nu m-am machiat ca și cum aș fi desprinsă dintr-un animé japonez, nu am venit acasă beată / drogată / euforică, nu am fugit de acasă cu vreun biker etc. Pe scurt, experiența mea din timpul liceului a fost de-a dreptul plictisitoare. Cred că și Cami e în asentimentul meu.

Departe de mine să aprob consumul de alcool de către minori, consumul de droguri sau să sugerez că viața mea a luat-o pe făgașul petrecerilor fără sfârșit! Ba din contră, e destul de liniștită și acum. Am dorit să subliniez doar că o doză bună de rebeliune face bine oricui, la orice vârstă. Pledez pentru individualitate și mă enervează la culme zicala "Capul plecat sabia nu-l taie". Cine zice că nu e bine să fii rebel(ă) la 26 de ani?
Citit 1104 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Baimareanul
rebeliunea se poate judeca si altfel. nici eu n-am fost genul care sa frecventeze acele localuri dar am fost rebel in liceu. atat de rebel incat in fiecare an se propunea in consililul profesoral scaderea notei mele la purtare. dar pentru ca nu-mi pasa de note nici macar de cea de la purtare am putut sa fiu asa. Au fost cazuri cand imi scadeam singur nota la lucrari. tin minte ca in clasa a XII la filosofie cu Daniela Dunca imi trebuia un 10 ca sa-mi iasa media 10 si am refuzat categoric sa fac ceva in privinta asta :)) Pana la urma mi-a dat 10 "pentru activitate la ora" :D
26-01-2011 23:16 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Tweets that mention Despre liceu, rebeliune si conformism | CharmBracelet -- Topsy.com
[...] This post was mentioned on Twitter by Alexandra Verzes, Alexandra Verzes. Alexandra Verzes said: #peblog: Despre liceu, rebeliune si conformism http://tinyurl.com/4fdzf4b [...]
26-01-2011 23:31 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Baimareanul: Am dat un exemplu vorbind despre localuri. Normal ca rebeliunea nu se limiteaza la asta. Poti sa fii rebel si nonconformist in multe alte feluri.

Filosofia a fost printre materiile mele preferate. In plus, d-na prof. Dunca mi-a predat si in facultate. :)
26-01-2011 23:36 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Nora Vaum
Rebellion, she wrote =))
26-01-2011 23:45 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Baimareanul
si mie imi e profesoara la facultate
26-01-2011 23:54 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Copilu
Bun articolul, peste 2 minute vei fi deja la mine în feed reader.
28-01-2011 00:33 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Copilu: Multumesc pentru apreciere!
28-01-2011 00:40 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Anemonaa
Fiecare lucru isi are timpul si rolul lui. E ok sa fii rebel atunci cand simti, sa fii conformist atunci cand maturitatea sau nematuritatea ti-o impun. Tot ce conteaza este sa existe un echilibru interior si sa fii asa cum simti.
30-01-2011 21:55 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Anemonaa: Intr-o societate... mai putin lipsita de prejudecati si mai putin ancorata in traditii invechite, da, e ok sa fii rebel atunci cand simti. La noi insa, exista mai putina libertate de gandire, pentru ca mereu va exista cineva sa ne comenteze, sa ne puna la zid, sa ne barfeasca si asa mai departe. Dar pana la urma, cel mai bine e sa actionam cum simtim si nu cum dicteaza altii.
30-01-2011 22:18 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Iulia HazLii
Salutare, te rog cand ai timp sa updatezi noua adresa a blogului HazLii: http://www.hazlii.net
Multumesc!
02-02-2011 14:44 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
Iulia, s-a facut! ;)
02-02-2011 15:04 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Monex
Personal mi-a placut mai mult liceul ..La voi cum a fost? Nu am ajuns la Facultate acum trec in clasa a 11-a si pot sa spun ca pentru mine cea mai frumoasa perioada a fost si este liceul. M-am maturizat foare mult am invatat multe chestii si nu ma refer la obiectele scoalare... ci chestii legate de viata de oameni etc. Pot spune cu cea mai mare sinceritate c toate au fost facultatea inc este cele mai frumoase.
03-02-2011 18:59 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Gheorghe Pop
Parerea mea este ca voi ati fost elevele OK si nu cele care sareau peste ore. Oare nu se poate servi un ceai, un suc etc. si la final de orar sau dupa amiaza? Spun acest lucru deoarece daca urmama o scoala sau avem un loc de munca, suntem chemati sa ne facem datoria cat mai bine acolo suntem.
Pentru mine a fi rebel inseamna a fi foarte bine informat si a le pune intrebari profesorilor, colegilor, cu privira la anumite aspecte ale lumii si vietii contemporane, gen 2012, 11 septembrie 2001 etc., chiar a problematiza in adevaratul sens al cuvantului.
04-02-2011 16:22 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Gheorghe Pop: Eh, uite ca ai spart gheata si mi-ai lasat un comentariu. :) Iti multumesc. Sa stii ca in generala si liceu eram cea cu "de ce?-ul" in brate si cu completarile de rigoare pe unde mai era nevoie.

Sfarsitul lumii s-a amanat pentru 2013 - cel putin asa sustine autorul unei carti pe care am vazut-o intr-o librarie. :))
04-02-2011 19:12 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Gheorghe Pop
Ma bucur enorm ca ai inteles ce am vrut sa zic. Multumesc pentru informatie.
04-02-2011 21:12 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi