Luni, 14 Februarie 2011 22:48

Lumea de azi, un kitsch spiritual

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Deși sunt printre cele mai "pro America" – S.U.A. – persoane pe care le cunoașteți, nu pot (nu vreau!) să accept sărbătorile împrumutate de peste ocean, cum sunt Valentine’s Day și Halloween. De ce?! Pentru că noi, în fapt, importăm niște zile golite de semnificație, pe care le serbăm în club, la vreun party sau restaurant unde ne comportăm fals, cu zâmbete forțate și cu sentimente impuse de consumerismul epocii în care trăim.

Mă întreb de câte ori s-a rostit azi "Te iubesc" doar de conjunctură? Unul nesincer, o vorbă aruncată… câte cereri de căsătorie (total lipsite de inspirație, dacă mă întrebați pe mine) au avut sau vor avea loc în această seară? Câți s-au despărțit pentru că persoana iubită nu și-a adus aminte că azi e Valentine’s Day? Câte persoane nu s-au simțit obligate să cumpere iubitului / iubitei ceva, orice, doar pentru că ne aflăm pe data de 14 februarie?
Iubirea se sărbătorește în fiecare clipă… nu este un sentiment pe care îl băgăm în seamă doar o dată pe an, pentru ca apoi să-l predăm închisorii inimii. O floare, un sărut, un cadou de suflet nu trebuie dăruite exclusiv de Valentine’s, dar un "Te iubesc" trebuie rostit doar atunci când simțim cu adevărat!

Am pierdut atât de mult legătura cu tradiția, încât sărbătorile autohtone nu ne mai spun nimic. Ritualurile ancestrale s-au pierdut… În loc de "Dragobete" sărbătorim Valentine’s Day, în loc de Ziua Morților – Luminația – sărbătorim Halloween, la Crăciun îl sărbătorim pe Moșu’…

Recunosc: sunt o fire urbană prin excelență și nu am avut ocazia să particip la nicio celebrare ritualistică, păgână sau creștină, undeva la sat, însă mi-ar plăcea enorm să descopăr cine sunt și cine au fost strămoșii mei prin intermediul unor tradiții de care sunt legată netăgăduit. De aceea nu pot să accept o formă fără conținut reprezentată de zilele amintite, încărcate de un kitsch spiritual de cea mai joasă speță.
Citit 815 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Nora Vaum
Incep prin a-ti ura Happy Anti-Valentine's Day! Sunt si eu de parere ca dragostea nu are nevoie de o sarbatoare a ei...daca iubim cu adevarat o facem in fiecare zi, o demonstram asa cum stim si cum putem, fiecare in modul nostru unic, cu o vorba buna, un sarut, o imbratisare sau ciocnind un pahar de vin desi de multe ori o simpla privire poate fi de ajuns. Fiecare zi in care iubim si suntem iubiti e o sarbatoare, cu sau fara ursuleti, inimioare sau bomboane de ciocolata. :)
14-02-2011 23:05 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Iulia Mihai
Go girl! :P
14-02-2011 23:27 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi