Vineri, 19 Februarie 2010 22:20

Mass-Media Oops

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Mass-media e departe de a fi perfectă; ne-o demonstrează şi textul de mai jos, care face parte din categoria "oops-urilor" presei locale.

Site-ul emaramures.ro (pentu cunoscători, merge şi emm.ro) ne prezenta ieri, 18.02.2010, un articol cu titlul "Oaspete special – Nepotul lui Mahatma Ghandi vine în Baia Mare în 15 aprilie".
Ataşez aici articolul în cauză:

Baia Mare a devenit punct de reper pe harta lumii si prin intermediul proiectului “Club for Young Leaders”, implementat de organizatia Initiative of Change (IOfC) in parteneriat cu [rimaria municipiului. Clubul tinerilor lideri si-a inceput activitatea in Baia Mare in 26 ianuarie si este alcatuit dintr-un grup de 16 tineri din municipiu. Acestia se intalnesc de doua ori pe saptamana in Sala Europa a Primariei Baia Mare pentru a participa la activitati si traininguri conduse de initiatorul programului, reprezentatul IOfC in Romania, Diana Damsa, dar si de numerosi invitati ai ei, traineri veniti din strainatate.

Organizatia internationala IOfC, cu centrul in Elvetia, care isi desfasoara activitatea in peste 60 de tari din lume, a ajuns si in Baia Mare, incepand cu luna ianuarie a acestui an, cand a selectionat 16 tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani.
 
"Clubul nostru isi propune sa dezvolte talentul de leadership bazat pe valori etice si serviciu in slujba comunitatii. De asemenea, vizeaza implicarea membrilor clubului in activitati de voluntariat. Se adreseaza celor care vor sa descopere si sa isi dezvolte potentialul de lider, celor care doresc o schimbare sociala nationala si internationala", a explicat Diana Damsa.

Programul cuprinde workshopuri si activitati conduse de traineri cu experienta internationala, intalniri cu lideri locali, nationali si internationali, schimb de experienta cu membri ai unor cluburi si organizatii similare din alte tari.

"Am oferit sprijin logistic acestei organizatii, pentru a se dezvolta si la municipiului Baia Mare", a explicat Raul Onoriu Dan, referent din cadrul Primariei Baia Mare. Primii traineri sositi in Baia Mare sunt Angela Starovoytova (Ucraina) si David Curtis - consultant de afaceri din Marea Britanie. Acestia le-au spus "viitorilor lideri" cum si-au inceput povestea de succes.

Consultantul de afaceri David Curtis, prezent si el in Baia Mare, a explicat ca, dupa 30 de ani in care a condus propria companie de textile, cu 2.000 de angajati, nu a mai fost multumit de felul in care si-a trait viata. In acel moment i-a intalnit pe reprezentantii organizatiei IOfC si... atunci s-a intamplat ceva. "I-am intalnit pe acesti oameni minunati, care m-au invatat ca schimbarea trebuie sa inceapa cu mine"”, a spus Curtis.

Printre tinerii selectati se regaseste si jurnalista Dana Lazar, care a decis sa ia parte la acest proiect, deoarece a simtit ca este momentul sa faca pentru societate si pentru ea ceva util. "De mult imi doream sa fac parte dintr-un program de voluntariat”" a spus Dana Lazar.

In lunile urmatoare, asociatia are planuri mari in Baia Mare. Damsa a precizat ca se va mentine ritmul de doua intalniri pe saptamana, va veni un trainer din Australia, dar si baimarenii vor face cateva vizite in strainatate. Un eveniment important va avea loc in perioada 12-29 aprilie, cand peste 40 de reprezentanti din strainatate se vor intalni la Cluj pentru o intalnire globala a IOfC. "Vor veni invitati din Taiwan, Coreea de Nord si Olanda...", a enumarat Damsa.

Mai mult, pe 15 aprilie, in Baia Mare este asteptat un oaspete special: Rajmohan Gandhi, nepotul lui Mahatma Gandhi, care va veni impreuna cu sotia si un grup de tineri din mai multe tari.

La prima vedere, totul pare în regulă. Ceea ce m-a frapat însă, este că informaţia publicată în titlu, şi anume, că nepotul lui Mahatma Gandhi va veni în Baia Mare, este conţinută în ultimul paragraf. Or, eu ştiu că informaţia din titlu trebuie să se regăsească obligatoriu în primul paragraf.

De fapt, titlul ar trebui să fie cu totul altul, dat fiind faptul că întregul corp al articolului se concentrează asupra organizaţiei Initiative of Change (IofC), iar vizita numitului este prezentată ca un fapt divers, adiţional programului organizaţiei în cauză.

În plus, lipseşte o explicaţie importantă: cine a fost Mahatma Gandhi (lider politic şi spiritual – un fel de guru –  al mişcării pentru independenţa Indiei) şi în ce calitate ne va vizita nepotul acestuia (cu ce se ocupă etc.).

Sunt sigură că toate publicaţiile de presă care se respectă au un editor-doi prin redacţie. Mă mir că articolul nu a fost parcurs de acesta/ aceştia înainte de a fi publicat.

Îmi permit să îl trag prieteneşte de urechi pe autorul articolului, Cătălin Ţineghe, şi să-i urez mai multă atenţie la redactare data viitoare. (Cătălin mi-a fost coleg de facultate; sper să nu se simtă lezat de remarcile mele.)
Citit 757 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 keltoighost
Asta e deja greseala minora.
La Galati, astora le plac si greselile gramaticale.
21-02-2010 13:13 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi