Marți, 07 Septembrie 2010 01:23

O clădire-miraj - "Cinematograful Dacia"

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
În curând se va deschide primul Mall în minunata urbe Baia Mare. O dată cu inaugurarea Mall-ului Gold Plaza, băimărenii dornici de a vedea un film la standardele contemporane (se înţelege, cel puţin tehnologie 3D), se vor buluci la Cinema City pentru a experimenta un Piranha 3D (peliculă de categorie inferioară, însă dacă e în 3D, vinde) sau cine ştie, un Sex and the City 3(D), probabil prin 2012...
Dar undeva, într-o altă parte a oraşului cândva numit Rivulus Dominarum (Râul Doamnelor), o clădire cunoscută drept "Cinematograful Dacia" rămâne sub semnul întrebării. Chiar şi acum, puţin sunt cei care îi trec pragul, pentru a viziona un film sub pragul calitativ normal, din cauza lipsei unei tehnologii adecvate. E ca şi cum cinematograful ar fi un fel de clădire-miraj... E în Baia Mare, în mijlocul nostru, dar nu ne aparţine. Nu ştiu când şi cât s-a investit în "Dacia" ultima dată, însă e clar că nu-i va putea face faţă noului complex de cinematografe. Umblă zvonul cum că proprietarul clădirii, Regia Autonomă România Film – companie de stat – se află în insolvenţă. Deci... nimic nu intră şi nimic nu iese din "Cinema Dacia". Din cauza unui management defectuos (la nivel naţional, dar şi regional), clădirea cinematografului se află aproape în paragină. Oare câţi dintre locuitorii Băii Mari, aducându-şi aminte de copilărie, nu suspină după vremurile când sala de la "Dacia" era arhiplină?

Dincolo de chestiunile juridice (clădirea e revendicată atât de România Film, care e în imposibilitate de a aduce investiţii / investitori, cât şi de Consiliul Judeţean şi Consiliul Municipal Baia Mare, ambele dorind să facă din sala de cinema o sală de spectacole), eu propun o reprofilare... tot pe filme. Cu planul gândit pe îndelete, renovând sala şi aducând tehnologie nouă, "Cinematograful Dacia" ar redeveni profitabil prin difuzarea filmelor vechi (clasice, retro, oldies) româneşti şi străine. Îmaginaţi-vă, dragi băimăreni de toate vârstele, că urmăriţi O scrisoare pierdută, Casablanca ori Sandokan, alături de un popcorn bun şi o sticlă de soda-pop, sau, de ce nu, alături de o pungă de castane prăjite şi un pahar de must.

Aştept şi alte idei, propuneri. Cinema? Sală de spectacole? Bistro franţuzesc? Pistă interioară pentru roller-skating? Haideţi sa arătăm că ne pasă de oraşul nostru şi nu concepem ca "Dacia" să se transforme într-un alt edificiu-ruină, căruia nimeni nu-i poartă de grijă! Vrem să se rezolve situaţia juridică, pentru ca "Cinematograful Dacia" să redevină al Băii Mari!
Citit 592 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 robbie
hmmm... nu e o idee rea reprofilarea pe filmele vechi, bazata pe o tehnologie noua. problema e ca prostimea se uita la filmul cel mai mediatizat. ma refer aici la spiritul de turma. "frate, ai vazut Avatar? Nu, bre, se merita? Da, ba, e super cooool" - ti se pare cunoscuta conversatia?
07-09-2010 01:41 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@robbie Spiritul de turma e prezent in tot si in toate. Dar cum ramane cu educatia? Pana la urma, si cinematograful e un mijloc de educare, de culturalizare... Eu sunt de parere ca proiectul ar avea sanse, mai ales cu ajutorul mediatizarii pe Internet.

Sala de cinema sau nu, e pacat ca acea cladire - situata ideal, in mijlocul unui parc - se distruge pe zi ce trece.
07-09-2010 01:52 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Baimareanul
Erau vremuri cind nu prindeam locuri decit pe scari. Si erau 3 cinematografe in Baia Mare (Dacia, Minerul si Sasar). Au fost si s-au dus. Cinema Sasar e restaurant, Minerul e ruina iar la Dacia e mai mult clubbing si bowling decit film. A trecut vremea educatiei prin cinema. De fapt cred ca a trecut vremea educatiei prin orice mijloc.
07-09-2010 19:42 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Baimareanul: Cinematograful "Sasar" nu l-am prins, in schimb am fost de vreo 2-3 ori la "Minerul" - o data am stat si in loja (mi-a placut la nebunie).

"... a trecut vremea educatiei prin orice mijloc." spui tu. Asa o fi... Din cate observ parintii din actuala generatie nu se mai intereseaza de educatia si cultura copilului, ce putem astepta astfel de la tinerii care vor locui pe mai departe in Baia Mare?
07-09-2010 22:07 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Baimareanul
Parintii zilelor noastre sunt prea ocupati, iar cei liberi prea necajiti asa ca lasa aproape intreaga responsabilitate a educatiei pe sistemul de invatamant care e vai de capul lui. Baia Mare e oras cu circa 10 000 de studenti dar ti se pare a fi un oras universitar?
08-09-2010 12:13 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Iulia Mihai
Si in Galati e aceasi situatie... din pacate :) Filmele... doar acasa!
09-09-2010 16:19 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Baimareanul: Deja educatia si alte subiecte abordate de tine in acest comentariu constituie o alta tema, probabil pentru o viitoare postare.
@Iulia Mihai: Multe cladiri ajung relicve din nepasarea unora, din cauza gestiunii defectuase sau din prostia altora.
09-09-2010 16:52 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 adrian m
ultima data cand am fost la Dacia (sala arhiplina) a fost la Titanic. :)
parca si acum vad cum se inghesuia lumea de parca se dadea ceva pe gratis.
si, precum se intampla in Romania, nu ma astept ca respectiva cladire sa se transforme in ce zici tu in postare, ci mai degraba in alte doua-trei carciumioare, ca se poarta
asta vrea publicul, ne adaptam :)
10-09-2010 15:17 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@adrian m: Eu sunt idealista, vad doar ce mi-ar placea sa fie... Cum zici tu, carciumioarele asteapta! Doar in incinta a fost deja un club, nu? :P
10-09-2010 15:35 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi