Duminică, 29 Martie 2009 00:53

"Ora Pământului", sărbătorită și în Baia Mare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ora Pamantului sau Earth Hour este o miscare ecologista ce a inceput in Sidney (Australia) in anul 2007, cand 2,2milioane de oameni au stins luminile timp de o ora, in intervalul 20:30 - 21:30. Era luna martie.

Anul urmator, pe 29 martie, alte cateva milioane de persoane de pe mapamond au urmat exemplul orasului Sidney. Printre participantii la miscarea Earth Hour s-au numarat orase ca San Francisco, New York (Statele Unite ale Americii). Miscarea nu a ramas fara ecou in Romania, unde orase ca Baia Mare au ales sa stinga lumina pret de o ora.

Anul acesta se preconizeaza ca in jur de 1 miliard de oameni au stins/ vor stinge luminile pe data de 28 martie, incepand cu ora 20:30.

Este al doilea an in care Baia Mare s-a alaturat acestei initiative de economisire a curentului electric, actiune ce are ca si consecinta reducerea efectelor incalzirii globale. Luminile stradale s-au stins, iar orasul s-a cufundat in bezna, dar o bezna "alba", cu incarcatura pozitiva.

Sunt sigura ca multi dintre baimareni au solidarizat cu Ora Pamantului si au inchis luminile, televizoarele, computerele. Pentru cativa a fost un bun prilej de a petrece o ora in compania flacarilor lumanarilor, fie ele parfumate, decorative ori "de rezerva".

In imaginile de mai jos veti vedea momentele in care Baia Mare a stins luminile stradale; ele s-au aprins dupa exact o ora.

 
 
Lights off! (la minutul 4:24)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lights on! (la minutul 4:51)

Miscarea Earth Hour este laudabila, dar ar avea un maxim de eficienta daca s-ar repeta in fiecare luna, pentru a sensibiliza oamenii in privinta protejarii mediului.

Cercetatorii ne avertizeaza ca apa pe care o consumam, o lasam sa curga, energia electrica pe care o folosim zi de zi intra in categoria resurselor epuizabile, care nu pot fi recuperate. Se pierde mai mult decat se consuma: miliarde de metri cubi de apa, miliarde de volti care curg in gol, fara a putea fi folosite ori refolosite.

Cumpatarea, refolosirea, reciclarea sunt cateva cuvinte "magice" care trebuie sa intre in vocabularul societatilor secolului 21.

Citit 637 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Mike
Prea tare cum au stins iluminatul stradal. (desi talhariile sunt mai dese in intuneric :P )

Habar nu am daca la ora aia se intampla ceva in Cluj ca tocmai ce ma intorsesem de la alergat si cantam de zor sub dus. :P
29-03-2009 02:39 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Dan
Se pune daca nu eram acasa intre orele alea? Si consumam o bere care e naturala? :P
01-04-2009 19:11 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi