Marți, 03 Februarie 2009 22:13

România, Rusia - tot acolo e!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURA DE… VODKA

Deoarece i s-a facut publicitate agresiva, am inceput sa urmaresc proaspatul serial politist lansat de A&E, The Beast. In rolurile principale sunt Patrick Swayze, a.k.a. Charles Baker (mentorul, banuit de trecere de partea celor “rai”) si Travis Fimmel a.k.a. Ellis Dove (ucenicul confuz), ambii interpretand agenti (sub acoperire) FBI cu practici mai putin ortodoxe.
Cu trei episoade la activ, nu mi se pare un serial de exceptie; este cel mult mediocru.

Ultimul episod difuzat, Nadia (sezonul 1, epi 3) are in central actiunii o prostituata romanca, pe nume (cum altfel?!) Nadia. Pana aici, toate bune si frumoase, daca americanii nu ar fi continuat sa confunde Romania cu Rusia si sa ne prezinte ca pe o tara din lumea a 3-a. Plot-ul se invarte in jurul lui Roman Petrescu, fiul corupt al unui consul roman, care se ocupa cu traficul de carne vie. Pe cand “romanul” Roman Petrescu, interpretat de Vincent Ventresca (The Invisible Man) are accent american 100%, acolitii lui “romani” si prostituatele “romance” vorbesc engleza cu accent rusesc. Situatia devine penibila cand Ventresca si Swayze o dau pe romaneste, ambii cu glas rigid si robotic.

Cand una dintre prostituatele romance se sinucide, de frica politiei, agentul Barker conclude sec “where she comes from, the cops are really scary” (“de unde vine ea, politistii sunt foarte inspaimantatori”), facand astfel o reclama deosebita Politiei Romane si politistilor mioritici.

Bineinteles ca Petrescu si Slava Dobre (alt mafiot roman, iesit de la Jilava) isi petrec zilele intr-o spelunca nenorocita, mizera, band vodka non-stop. Scenaristii nu s-au obosit sa caute ce bautura cu specific national au romanii, asa ca au aruncat vodka la inaintare. Romanul Dobre declara plin de mandrie “As we say in my hometown: if not for vodka, there would be no beautiful women!” (“Cum se spune in orasul meu natal: daca nu ar fi vodka, nu ar exista femei frumoase!”)
Aceeasi maniera de relaxare o prefera si Nadia, ei trebuindu-i cateva pahare bune de licoare ruseasca pentru a se destinde si pentru a povesti ca parintii i-au vandut copilul pentru o anumita suma.

Deci pentru americani, mai ales pentru cei care pretend ca au o anumita cultura, caci lucreaza in domeniul cele-i de-a saptea arte, romanii sunt mafioti ucigasi, care beau toata ziua – si nu orice, ci vodka – iar politistii nostri terorizeaza populatia. Pe deasupra, pentru a scapa de saracie, romanii isi vand copiii sau nepotii. In acest fel, minunatii lor scenaristi contribuie la indobitocirea si dezinformarea americanilor, prin crearea unei false imagini a natiunii romane.

 
Nu ma mira nimic, deoarece pe perioada in care am locuit in Florida, multe persoane confundau Romania cu Rusia. Desi am incercat sa le explic ca singura legatura pe care am avut-o a fost comunismul, si ca nici macar nu avem granita comuna cu Rusia de azi, singurul raspuns pe care l-am primit a fost “Romania, Rusia – tot acolo e”. E ca si cum am afirma “USA, Canada, Mexico – what is the difference?”.

Ce putem face pentru a le schimba americanilor imaginea despre Romania?

Citit 736 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Mike
Weeell, tin minte acum cativa ani ma uitam la un serial, "Vanatoarea de comori" cu uhm, Tila nushtiucum. Relicq hunter cred ca ii zicea. Si mergeau peste tot prin lume sa caute diverse obiecte de cult blah blahs.

Intr-un episod ajung in "Romania". Persoana de contact se numea NAdia :D Tot peisajul parea 1950. Era si o cabina de telefon pe care scria "Telefonica".

Un pic de Google nu le-ar strica :P
04-02-2009 01:08 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Mike
Googled it. Relic Hunter cu Tia Carrere :P
04-02-2009 01:10 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Norgtm
Nu stiu ce putem face pt a le schimba imaginea despre Romania - cred ca si daca ar cunoaste-o tot de Nadia, Hagi sau Dracula s-ar lega forever. Nu bem noi vodka asa ca rusii dar macar de aia au auzit americanii ca de le ziceau de palinca sau tzuica...umm nu se mai uitau the hillbillies la Bestia.
Nu inteleg de ce mai trebuie ei sa terfeleasca imaginea Romaniei ca tarishoara asta se descurca excelent la asta si fara ajutorul lor.
04-02-2009 20:13 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi