Luni, 11 August 2008 21:24

Summer Job-uri în S.U.A. cu Work and Travel

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
(Articol din primavara lui 2007, inainte de aventura floridiana)
___________

Ca orice student silitor, după sesiunea lungă şi obositoare, ai nevoie de o vacanţă relaxantă, poate de un job de vară care să îţi permită să strângi nişte bani pentru zilele grele de studenţie. Wink Dacă vrei să scapi din peisajul cotidian şi dacă vrei să ai o vară palpitantă, există o alternativă: aplică pentru unul din programele Work and Travel.
Ce înseamnă Work and Travel? Pe scurt, este un program pentru studenţi şi masterantzi (cu note ridicate), care, în schimbul unei sume de bani, îţi caută un loc de muncă pentru vară în Anglia, Franţa, Grecia sau Statele Unite.
Cel mai popular program este cel pentru Statele Unite, poate şi din cauză că tinerii vor să "guste" o bucăţică din "visul american". Preţul pachetelor oferite de aceste firme se situează undeva între 350 şi 650 de dolari, în funcţie de tipul pentru care optezi. Există un pachet "all inclusive", compus din job + cazare + masă şi există un pachet "light", în care îţi găseşti tu job-ul, cazarea şi masa. Ultimul pachet se adresează în special celor dornici de aventură sau celor care au rude şi cunoştinţe în S.U.A.

Majoritatea job-urilor oferite de firmele americane sunt în domeniul turismului (recepţioner la hotel, menajeră), serviciilor publice (chelner, ospătar, debarasator de mese) sau în domenul culinar (bucătar, cofetar, patiser). Pentru ultimul domeniu e nevoie de calificare specială. Înainte de a te hotarî să aplici pentru unul din aceste programe, e bine să ştii că notele mari, prezenţele la cursuri şi seminarii şi bursele de studiu sunt un atu în obţinerea vizei temporare J-1.

Documentele necesare pentru interviul de la Ambasada S.U.A. sunt: un paşaport valabil pentru cel puţin 6 luni, carnetul de student în original, cu toate notele trecute şi semnate de către profesori, adeverinţă de student eliberată de către Universitatea la care înveţi, foaia matricolă pe toţi anii de studiu universitar (după caz, foia matricolă va fi sigilată şi ştampilată de către secretariatul sau decanatul Universităţii), cazierul (unele firme angajatoare din S.U.A. nu îl cer), o fotografie realizată conform intrucţiunilor oficiale ale Consulatului, şi formularele Consulatului, respectiv documentele DS-156, DS-158, DS-157 (doar pentru aplicanţii de sex masculin) şi documentul DS-2019.
Pe lângă banii plătiţi exclusiv firmei reprezentante Work and Travel, trebuie să faci faţă şi altor cheltuieli: 35 de dolari taxa SEVIS - Student and Exchange Visitor program, 111 dolari taxa pentru Ambasadă şi între 700 şi 900 de euro biletul de avion.

Odată ajuns pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, e necesar să te prezinţi la un birou de evidenţă a populaţiei pentru a primi Social Security Card-ul, datorită căruia vei fi acceptat în baza de date SEVIS. Social Security Number-ul este valabil pe viaţă. Muncind în S.U.A, vei plăti taxe, la fel ca şi oricare cetăţean al ţării respective, însă după terminarea programului, guvernul american îşi va înapoia majoritatea taxelor.
De acum, aventura ta pe "tarâmul tuturor posibilităţilor" poate să înceapă. Vei cunoaşte noi oameni, o cultură net diferită de cea românească şi peisaje pe care le vezi doar în filme.
Citit 637 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi