Duminică, 03 Iulie 2011 22:34

Tu eşti un OM sau o persoană?

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Poate că mulţi nu ştiu acest lucru, dar mă deranjează enorm când mi se spune ce să gândesc şi cum să gândesc. Am propriile mele păreri şi filosofii, bine conturate, şi nimeni nu mă poate face să privesc anumite aspecte ale vieţii doar dintr-un singur unghi. Îmi repugnă îndoctrinările de orice fel şi respingerea celuilalt. Extremele denotă incapacitatea omului de a se adapta şi a se deschide lumii.

Totdeauna am fost de părere că educaţia porneşte de acasă. Părintele este responsabil de a-şi educa, învăţa, forma copilul:
  • să se joace creativ (eu aş exclude din start utilizarea computerului până la o anumită vârstă);
  • să ştie ce înseamnă un desen animat adecvat vârstei sale;
  • să îşi dezvolte abilităţile de orice fel (să îl urmărească atent, să vadă înspre ce este atras);
  • să citească (unul dintre cele mai importante lucruri, cititul dezvoltă cogniţia mai mult decât orice altceva);
  • să înveţe ce înseamnă binele şi răul;
  • importanţa respectului (faţă de familie, de ceilalţi copii, de vecini, de profesori);
  • protejarea mediului înconjurător;
  • preţuirea educaţiei, a persoanelor cultivate.
Când copilului îi lipseşte o bază pentru a lua startul în viaţă, se iroseşte. Nu înţelege, nu ştie şi nu poate aprecia persoanele care îi vor binele, faptul că şcoala îl modelează şi îl face OM. Ţinând seama că tot mai mulţi părinţi au încetat să urmeze aceşti paşi, şi caută mereu alţi vinovaţi pentru lipsa de educaţie şi cizelare a copilului, constat că în România există tot mai multe persoane şi tot mai puţin OAMENI.

Societatea a ajuns într-un punct în care oamenii culţi, elevaţi, cu bun simţ, sunt luaţi peste picior sau chiar ostracizaţi de către alţii; sunt puse pe piedestal pseudo-personalităţile care au deficienţe în a vorbi corect, gramatical limba maternă, care ignoră şi resping făţiş orice formă de educaţie. Se revine încet-încet la acelaşi dispreţ faţă de cultură pe care îl aveau comuniştii, atunci când au persecutat şi executat intelectualii României. Ne îngropăm în mormane de gunoaie fizice şi morale lăsate în urmă de indivizi cu maşini scumpe şi aere de nobili…
Citit 858 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Diana
De acord intru totul. Inconjurati de non-valori cum putem sa fim noi acea scanteie? So so true...
04-07-2011 01:00 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Kris
Consider ca noi toti avem o vina, pe care o impartasim in mod egal... Societatea de astazi, cea romaneasca, a ajuns cum a ajuns pentru ca am acceptat, tacit, sa se intample asta. Parinti, profesori, vecini, prieteni... nu ne-am implicat cat am trebuit. Am lasat totul la mana hazardului.
04-07-2011 11:52 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi