Duminică, 20 Iunie 2010 00:09

Dincolo de "Alejandro"

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Când a murit Michael Jackson, decesul acestuia a fost principalul subiect de discuţie atât la mine în casă, cât şi între bătrânii din piaţă sau ospătarii de la bar. Când s-a terminat serialul Lost, a vuit Internetul zile întregi: fani extaziaţi, fani dezamăgiţi, zeci de întrebări nelămurite şi mistere neelucidate. Săptămâna trecută a ajuns în "gura lumii" noul videoclip al artistei Lady GaGa, Alejandro. Oamenii – uimiţi, şocaţi, oripilaţi chiar – au disecat videoclipul, au încercat să-i afle conotaţiile, simbolurile şi mesajele ascunse...

 

Pentru mine, "shock value" (valoarea de şoc) a acestui videclip e egală cu zero. De ce? În primul rând, e vorba de Lady GaGa, a cărei nume a ajuns epitomul lucrurilor ieşite din comun, al costumelor futuristo-fanteziste şi al videoclipurilor mai mult decât îndrăzneţe. În al doilea rând, trăiesc în secolul 21, în care nimic nu trebuie să mă mai mire. Şi pentru că trăiesc în secolul 21, am o altfel de mentalitate decât unele persoane care încă se cred pe vremea Inchiziţiei, în Evul Mediu.

Lăsând la o parte piesa în sine (recunosc că îmi place) – care are fragmente din Czardas-ul unguresc – videoclipul e absolut superb din punct de vedere artistic. Ador viziunea creativă a regizorului, care a imaginat totul într-o manieră "edgy" (îndrăzneaţă): alternanţa dintre încăperile obscure şi luminozitatea fulgilor de nea; pata de culoare a inimii însângerate şi a veşmântului roşu; referirile fără perdea la sacru şi profan.

Mesajul videoclipului, dur şi direct, este transmis tocmai acelora care se simt deranjaţi de interpretarea pe care LadyGaGa o oferă societăţii, religiei şi iubirii...  Nu, nu toleranţă, ci descătuşare, deschidere şi acceptare.
Citit 853 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 keltoighost
Uite ca a mai observat cineva asemanarea cu czardas-ul >:D
20-06-2010 18:18 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Nora Vaum
Ohohooo, ce imi place!!! Ce imi place? Imi place ca zapacita (Gaga) a reusit sa socheze din nou tocmai pt faptul ca sunt atatia intoleranti, ignoranti si ipocriti care se cred mari crestini si nu fac decat sa arunce piatra fara sa aiba nici cea mai vaga idee despre...macar toleranta...ca ceri cam mult cu deschiderea, acceptarea etc. Dupa cum ai zis si tu nu vad de ce m-ar soca un asemenea videoclip. Tipa face show - e meseria ei si mai rupe bariere care se asteapta demult rupte ca e timpul sa mai lasam atata falsa piosenie deoparte si sa recunoastem ca suntem oameni si cu totii avem diverse ganduri, idei, dorinte care sunt departe de a fi in conformitate cu "catusele" religioase dar unii si le accepta. si le respecta atat in fata lor cat si a celorlalti....

Damn m-am cam abatut de la subiect! Legat de GAGA tot ce zic e ca din multe puncte de vedere e bine ce face si mesajele pe care le transmite nu sunt chiar asa cum par. Unii se uita la Alejandro si vad ceva oribil, o blasfemie, etc Eu vad ce ziceai si tu mai sus descatusare si libertate (pentru care s-a luptat mult dealungul vremurilor - cat despre The New World Order ar fi tare multe de zis si nu vreau sa vb aici despre asta) sau in cel mai rau caz show ca doar e un videoclip domnle' nu o constitutie. Poa' sa ne placa sau nu, ce atata verva?!
20-06-2010 18:31 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@keltoighost: Imi parea mie cunoscut intro-ul din piesa, dar nu i-am dat prea mare importanta pana cand cineva din SUA (!) mi-a atras atentia ca e czardas-ul unguresc.

@Nora: E arta. Arta inseamna libertatea expresiei. Nu eu cer mai mult, ci mesajul videoclipului indeamna la ceva mai presus de toleranta, la acceptare, la eliberarea de prejudecati.
20-06-2010 19:59 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Ally
Gaga socheaza prim simplul fapt ca Madonna anilor '90 a luat o pauza... ce face gaga nu e cu nimic mai socant decat ce facea Madonna, fie prin crucile arzand din Like a Prayer, prin Sex sau clipurile Erotica, Justify my love, prin simularea orgasmului pe scena (ETC). Cei care sunt cuprinsi de mirare si admiratie fie nu cunosc ce facea M., fie uita ca nu e nimic nou sub soare...
21-06-2010 17:53 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Ally: Tin minte ca atunci cand eram mica-mica (inceputul anilor '90), toata lumea care vorbea de Madonna mentiona, obligatoriu, cat de outrageus este. Pentru vremurile acelea si pentru societatea romaneasca in principal, ceea ce facea ea era de neconceput. Dar totusi, au trecut 20 de ani sau chiar mai bine de la peak-ul Madonnei in materie de shock value si wow effect.
24-06-2010 20:08 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Ally
Pai eu nu vorbeam despre cat si cum socheaza M. acum, ca nu o mai prea face, eventual doar la categoria de cougar, am spus doar ca e acelasi lucru in comparatie cu ce face gaga acum...
24-06-2010 23:13 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Ally: Nici eu. Ma refeream la faptul ca lucrurile pe care le-a facut Madonna in urma cu 20 de ani le face Lady GaGa in acest moment. Si ca nimeni nu ar mai trebui sa fie socat. :)
24-06-2010 23:34 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Ayana
Uhm... Oribil =))

Am citit tot articolul, tot raspunsul lui Nory si raman la parerea mea: bullsh*t. Gaga e doar disperata dupa atentie, stie ca vocea ei nu e cea mai grozava si talentul ei nu da pe afara asa ca incearca sa socheze. Din nou. Si din nou. Si spectatorii inghit totul "oh ce revolutionar, oh ce open-minded". Mi se pare doar o pipitza disperata dupa faima, nu m-as mira peste 1-2 ani cand ramane fara lucruri socante de facut sa o vad cu un bol de excremente in varful capului. Ca doar deschide perspective gagica.

Nu vreau sa fiu rautacioasa, doar ma deranjeaza atitudinea ei. Nu e vorba ca face "a statement" in privinta a cum e sa fii deschis la minte, ci duce exagerarile mult mai departe, mai departe de scena pana in viata privata in care se comporta antisocial. Live and let others live. Suntem la urma urmelor, cu totii, niste animalute sociale, nu-i asa?

Ale, astept sa ne vedem la un suc. Maine, poate? :)
08-07-2010 15:30 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Ayana: Iti inteleg luarea de pozitie. Cu atat e mai frumoasa o dezbatere, cu cat sunt mai multe opinii. Pana la urma, fiecare crede ce doreste, si intelege mesajul pe care il doreste.

E posibil ca maine sa ne intalnim la un suc. ;) Oh, as vrea si putin soare, daca se poate!
08-07-2010 16:48 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi