Luni, 13 August 2012 08:53

Am testat e-book readerul Prestigio Nobile PER5162BEN

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Prestigio 1Prin amabilitatea celor de la Prestigio România (distribuit la noi în ţară prin Asbis, am primit spre testare e-book readerul Prestigio Nobile PER5162BEN. Este primul produs pe care îl testez şi totodată primul e-book reader cu care am avut ocazia să mă "înţeleg".

Pentru cei nefamiliarizaţi cu termenul de "e-book reader", am să dau o definiţie pe înţelesul tuturor: este un dispozitiv electronic, folosit pentru citirea cărţilor virtuale (acele e-book-uri).
Detaliile tehnice (e musai!)

Prestigio 2Cutia readerului cuprinde: dispozitivul propriu-zis, bateria, cablu USB, căşti cu jack 3,5 milimetri, cărticica tehnică şi cărticica de garanţie.

Prestigio 3La prima vedere, am avut impresia că am în faţă o agendă elegantă, datorită coperţii de piele în care este învelit, pentru a-l proteja. De îndată ce am deschis coperta, mi s-a dezvăluit un device formidabil! Cu o greutate de numai 300 de grame, are un display de 6 inch (15,2 centimetri), alb-negru. Readerul foloseşte tehnologia e-ink, cu 16 niveluri de gri. Memoria internă e de 256 MB, care se poate mări până la 32 de GB cu ajutorul unui card Micro SD/ Micro SDHC. Bateria Lithium Ion Polymer rezistă la parcurgerea a 15.000 de pagini (pot să zic cu certitudine că după prima încărcare, bateria m-a ţinut o săptămână încheiată, cu aparatul pornit, cu testări, cu căutarea permanentă a unei reţele wi-fi).


Prestigio 4Prestigio 5Butoanele principale – on/ off, home, previous page – pagina anterioară, next page – pagina următoare, meniu şi back – întoarcere) sunt poziţionate pe partea dreaptă. Tot în partea dreaptă am găsit joystick-ul – un buton mic, pătrat, care funcţionează ca un mini-mouse (stânga, dreapta, sus, jos; click-ul se face prin apăsarea acestui buton).


În partea de jos există o tastatură qwerty, utilă pentru efectuarea notiţelor, de exemplu.
Mai mult decât un e-book reader

Prestigio 6Prestigio 7Gadgetul Prestigio îşi păstrează denumirea consacrată, dar poate mult mai multe decât o spune denumirea.


Pe home-page-ul (pagina de pornire) a acestuia se află meniul:

a) History – înregistrează acţiunile realizate;
b) Books – sunt organizate, în foldere, cărţile pe care dorim să le citim (formatele suportate sunt: PDF şi EPUB (cu Adobe DRM), FB2, CHM, MOBI, TXT, RTF, HTM, HTML, PDB, DJVU, DJV, DOC, XLS, PPT, ZIP şi RAR. Cititul se face foarte uşor, e-reader-ul memorând pagina la care am rămas;
c) Music – am rămas plăcut surprinsă de versatilitatea reader-ului, care recunoaşte formate audio MP2, WMA, OGG, WAV. Pe lângă faptul că pot asculta muzica preferată chiar şi în background (în timp ce poate citesc o carte captivantă), am posibilitatea de a asculta audio-book-uri (mi s-a spus că seria The Southern Vampire Mysteries, scrisă de Charlaine Harris, este un audio-book grozav, datorită accentului specific, din sudul Statelor Unite, cu care sunt citite cărţile);

Prestigio 8Prestigio 9d) Pictures – dedicată fotografiilor la care ţinem şi pe care dorim să le avem tot timpul la îndemână;
e) Folders;
f) Browser – acces instant la Internet prin wi-fi-ul încorporat. Din păcate, nu am reuşit să mă conectez acasă la Internet (router-ul SMC e destul de depăşit de tehnologia actuală) şi a trebuit să mă refugiez într-un alt loc cu reţea wi-fi. Am intrat uşor pe site-ul http://m.ebooks.PrestigioPlaza.com, unde am navigat prin miile de cărţi oferite spre download (atât gratuit, cât şi contra cost);

Prestigio 10Prestigio 11g) Radio – se poate accesa numai prin conectarea căştilor la reader; am avut posibilitatea de a căuta frecvenţele preferate ale radiourilor româneşti; am găsit în jur de posturi radio. Nu am avut probleme referitoare la pierderea semnalului sau la claritatea acestuia;
h) Settings – dedicată setărilor dispozitivului: mărimea literelor, reglarea datei şi a orei, senzorul de rotaţie (textul cărţii, imaginile etc. se pot vizualiza atât vertical, cât şi orizontal), manualul, informaţiile sistemului de operare – Linux ş.a.m.d.;
Prestigio 12Prestigio 13i) Applications – cuprinde un notepad şi o secţiune pentru adnotări pe marginea cărţilor; un folder dedicat diferitelor dicţionare care se pot instala, calendar şi jocurile Mines şi Gobang (se pot instala şi alte jocuri, în funcţie de preferinţe).

Pe final…

Am citit câteva din povestirile cu Sherlock Holmes – ale autorului Sir Arthur Conan Doyle – din cărţile în limba engleză existente în reader, după care am descărcat din computer, cu ajutorul cablului USB, seria Harry Potter, scrisă de J.K. Rowling (transferul fişierelor s-a realizat fără probleme).
Prestigio 14Prestigio 15Am ascultat muzică, dar mai ales posturi de radio…

De jucat, nu m-am prea jucat, dar apreciez această utilitate a e-reader-ului Prestigio Nobile PER5162BEN.

L-am testat, iar singurul punct semi-negativ pe care îl acord se datorează faptului că display-ul nu este luminat, deci nu se poate citi pe întuneric – însă acesta e un aspect care nu mă deranjează atât de mult.Pe scurt, este e-book reader-ul croit parcă special pentru mine, fiind pasionată de lectură; oferă accesul la o bibliotecă întreagă într-un dispozitiv de doar 300 de grame! Reprezintă gadgetul ideal pentru călătorii, vacanţe, zile călduroase, ploioase sau friguroase.

Sper ca acest review să fie de folos tuturor celor care îl citesc şi care doresc să investească într-un astfel de produs. Mai multe informaţii despre Prestigio Nobile PER5162BEN găsiţi aici.
Citit 1835 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Micaela
Am avut un Prestigio asemanator (nu mai stiu exact denumirea) primit anul trecut de la sot, in februarie, de ziua mea. Spun "am avut" pentru ca, in concediul din vara lui 2011, fiu-meu de 4 ani l-a luat de pe patura si l-a aruncat in mare... si dus a fost! Si acum mai suspin dupa el, mai ales ca aveam o gramada de carti salvate si nu apucasem inca sa citesc nimic din Cela Serghi.
13-08-2012 17:37 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 cotos
Nu inteleg dc nu ne multumim cu cartile clasice???Dar daca e sa vb despre e-book readere,din propria experianta de la munca, pot sa spun ca lumea adora Prestigio...
15-08-2012 17:46 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Claudia
PER5162
Tocmai am primit si eu un astfel de Prestigio. Este asa cum a fost descris in articol si TOTUSI:
scrisul este ridicol de marunt. Vad destul de bine dar dupa ceva timp de citit, imi obosesc ochii.
Am incercat sa schimb fontul si marimea. Se modifica dar scrisul "iese din pagina" si devine imposibil de urmarit. :sad:
15-03-2016 22:10 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi