Prima reţetă propusă de mine în cadrul acestei competiţii de gătit necesită o caserolă rotundă de 2 litri.

Ingrediente:
- 1 muşchiuleţ şi jumătate de porc
- 50 de grame de orez prefiert
- 1 ou
- 3 linguri mari de ulei
- 3 fire de ceapă verde (sau 2 cepe medii uscate)
- 1 ardei roşu
- 1 ardei galben
- 2 roşii
- 3 linguri mari de smântână (sau 1 pahar de suc de roşii)
- 2 linguri de pătrunjel verde tocat
- sare
- piper
- boia de ardei dulce
Muşchiuleţul întreg se feliază ca pentru şniţel (rezultă aproximativ 10 bucăţi).
Se bate bine şi se condimentează cu sare şi piper.
Separat, cealaltă jumătate de muşchiuleţ se toacă, se amestecă cu orezul prefiert spălat în prealabil, cu oul şi sarea, rezultând umplutura.
Pe fiecare felie de carne se pune 1 lingură de umplutură şi se rulează ca şi sarmalele.
Ceapa, ardeii, roşiile se toacă mărunt şi se călesc în ulei timp de 2-3 minute, apoi se adaugă boia dulce după gust. Se aşează rulourile de carne în vas şi se adaugă apă fierbinte cât să le acopere bine.
Se lasă la fiert la foc mic, cu capac, circa o oră.
La final, se adaugă smântâna şi verdeaţa şi se mai lasă la fiert 2 minute, apoi se iau de pe foc.
Se servesc calde, cu garnitură la alegere.
Menţiune: Pentru cine nu e prieten cu smântâna, aceasta poate fi înlocuită cu suc de roşii (aproximativ 1 pahar).
După ce rulourile s-au răcit, vasul se poate pune cu încredere la congelator - de exemplu, dacă plecaţi de acasă în timpul sărbătorilor şi doriţi ca la întoarcere să aveţi instant mâncare gătită, nu trebuie decât să îl intoduceţi în cuptor - , deoarece rezistă unor temperaturi foarte mici (dar şi foarte mari), după cum am menţionat mai sus.
PRĂJITURĂ CU CĂPŞUNI
A doua reţetă propusă este un desert de sezon şi necesită tava rectangulară mare Pyroflam.

Ingrediente:
- 3 ouă
- 220 de grame de zahăr
- 7 linguri de apă
- 220 de grame de făină
- 1 linguriţă de bicarbonat
- 500 de grame de căpşuni
- 2 linguri mari de nucă măcinată
Gălbenuşurile de ou se bat foarte bine cu zahărul şi cele 7 linguri de apă. Se adaugă făina, bicarbonatul (amestecat în prealabil cu făina) şi spuma de la cele 3 albuşuri rămase.
Compoziţia se aşează în tavă. Căpşunii (după ce au stat 2 ore acoperiţi cu zahăr) se scurg, se pudrează cu nucă măcinată şi se întind peste aluat.
Vasul se introduce la cuptor. Se coace la foc mediu până trece testul scobitorii (se înţeapă aluatul cu o scobitoare, şi dacă iese curată, atunci prăjitura este coaptă).
Menţiune: Siropul rezultat după scurgerea căpşunilor nu se aruncă, ci se poate amesteca cu apă minerală, pentru a fi servit alături de prăjitură.
Reţetele sunt relativ simple pentru orice gospodin(ă), sunt accesibile ca preţ şi foarte gustoase.
Poftă bună!
Regulamentul oficial al concursului "Bucătar real-," se poate consulta aici.
Comentarii
RSS pentru acest articol.