Duminică, 13 Decembrie 2009 17:20

SuperBlog 2009 - Etapa LIII

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
REAL-, HORIA VIRLAN, O CARTE DE BUCATE SI UN TORT DE NUCA

Putin stiu ca in bucatarie se pastreaza cele mai importante comori din gospodaria unei familii: cartea de bucate. La mine acasa, cartea asteapta, cuminte, intr-un sertar, sa fie din nou scoasa la lumina si sa bucure familia cu retetele inscrise in paginile ingalbenite de timp.

Daca v-ati mutat la casa noua sau pur si simplu nu aveti o carte de bucate (ceea ce imi vine greu sa cred), va recomand un manual gastronomic interesant: “Bucatele noastre. Carte de preparate mai mult sau mai putin romanesti”, scrisa de mastrul bucatar Horia Virlan si lansata in cadru oficial sambata trecuta, 5 decembrie 2009, in incinta Hypermarketului Real-, Vitan din Bucuresti.

Despre un preparat “mai mult sau mai putin romanesc” va voi vorbi si eu in randurile ce urmeaza. In familia noastra exista traditia ca la fiecare final de an, cand sarbatorim Revelionul, sa facem 2 torturi: unul cu crema de branza, si unul… de nuca.

Tortul de nuca este desertul meu favorit si tin sa va mentionez ca este o delicatesa care se realizeaza cu multa rabdare, dar mai ales cu dragoste. Acest tort face parte din mostenirea lasata de strabunica mea familiei. Strabunica s-a nascut in anul 1905, intr-o depresiune frumoasa, inconjurata de Muntii Gutinului, zona ce apartinea pe atunci Imperiului Austro-Ungar. Crescuta in spiritul a trei limbi si trei culturi (romana, maghiara si germana), strabunica a invatat sa gateasca mancaruri rafinate, printre care si acest desert deosebit:

TORT DE NUCA:

Pentru a realiza blatul pufos si aromat, avem nevoie de:

- 7 oua;
- 130 grame de zahar;
- 130 grame de nuca macinata;
- 1 lingura pesmet fin.

Preparare:

Se despart albusurile de galbenusuri. Cele 7 albusuri se bat spuma, adaugand treptat 130 grame de zahar, apoi galbenusurile, unul cate unul, batand mereu. La urma, se adauga nuca macinata si lingura de pesmet fin. Se pune la cuptor si se verifica din cand in cand daca blatul e copt in intregime.

Pentru crema:

- 250 mililitri de lapte;
- 130 grame nuca;
- 1 pliculet de zahar vanilat;
- 130 grame unt;
- zahar dupa gust.

Laptele se fierbe, la foc mic, cu nuca si vanilia, pana se ingroasa, adaugand zahar dupa gust. Apoi, compozitia se lasa la racit. Se freaca bine cele 130 de grame de unt, si se adauga la cele de mai sus, amestecand pana se omogenizeaza.

Noi pastram din crema pentru a decora tortul deasupra, presarand apoi peste ciocolata rasa si nuca maruntita. Este un desert delicios, la care nu trebuie niciun gram de faina.
Nu am nicio poza cu tortul, voi adauga probabil dupa Anul Nou, insa am gasit, cu greu, o imagine pe un site maghiar, dupa ce am cautat in dictionarul roman-maghiar cuvantul “nuca” (“tort” il stiam in ungureste, e “torta”).

Trucuri:

Pentru a iesi crema mai aromata, noi prajim inainte miezul de nuci, intr-o tigaie de teflon, amestecand mereu, pentru ca sa nu se arda. De obicei, prajim mai multe grame dacat necesar, pentru ca tuturor ne place miezul prajit de la nuci, sarat si consumat alaturi de un pahar de suc sau de bere.

Bautura potrivita pentru tortul de nuca este un vin alb, demidulce, cu aroma fina, si cu un grad mai scazut de alcool.
Pofta buna!

Acest articol a fost scris pentru cea de-a cincizeci si treia etapa a concursului SuperBlog 2009, initiat de PCNews.

Citit 590 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Teodora Andreea
Yami, Yami... arata asa de bine ca vreau si eu o felie. Delicios!
13-12-2009 17:37 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Mike
Hmmm, si unde ziceai ca stai? Sa vad cum stau cu timpul poate poate imi fac un drum prin nordul tarii candva de Anul Nou! :D
13-12-2009 18:49 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Lexa Verzes
@Mike: Te astept, mai ales ca Clujul e destul de aproape... :)
13-12-2009 18:50 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Tony
Mi s-a facut foame...again.
15-12-2009 01:21 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Iulia
Tortul cu nuca este si preferatul meu .. si inghetata cu nuca, de fapt tot ce contine nuca este prea bun! :D
15-12-2009 12:27 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 WP Themes
Genial brief and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.
26-03-2010 23:14 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi