Luni, 14 Decembrie 2009 19:24

SuperBlog 2009 - Etapa LV

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
ASUS AJUNGE SI LA POL!

Pe jumatate adormita, torn cafeaua fierbinte intr-o ceasca imensa, pe care o beau din cateva inghitituri. Mananc in graba un sandwich, ma echipez in doua miscari si deschid usa: sute de kilometri de gheata mi se dezvaluie privirii, iar vantul imi umfla geaca imblanita: sunt la Polul Nord, unde voi ramane sa cercetez imprejurimile timp de un an, impreuna cu o echipa formata de 2 biologi, 1 antropolog si 2 cercetatori de la electronica-mecanica-IT.

Ma indrept inspre statia meteo, unde restul echipei se chinuieste sa repare unul dintre cablurile de transmisie la aparatura de emisie-receptie a satelitului care culege informatii meteorologice din perimetrul Cercului Arctic… sau cam asa ceva. Sunt insa trimisa inapoi, fiind menajata de la activitati fizice in prima mea zi de lucru la capatul lumii.

Intru inapoi in “iglu” (o statie de preluare si interpretare a datelor imensa, care cuprinde 6 apartamente, 3 bai, 3 sali de “lucru” si un cabinet medical urias). Am primit insarcinarea de a supraveghea masina-robot care se afla pe teren sa culeaga informatii geografico-biologice. Pentru a- mi fi mai usor, comut imaginile de pe monitoarele mari, de sus, pe monitoarele de jos si pe ecranul laptopului meu ASUS, care are o diagonala de 17.3 inchi. Apoi continui sa analizez datele preluate de cei care au fost inaintea mea aici.

Fac o pauza si imi mai torn o cafea in ceasca preferata. Ma intorc inspre monitoare si mi se pare ca vad o miscare… Activez manual masina-robot si dau un zoom imaginii camerei atasata acesteia… transfer datele si ma uit peste senzorii de miscare… intr-adevar, camera a suprins ceva. Dau sonorul ASUS-ului la maximum (tehnologie SRS Premium Sound) si aud un planset slab… Incerc un zoom HD de pe laptop, si reusesc. Vad un pui de… urs polar? Rotesc robo-masina intr-un cerc cu diametrul de 20 de metri, insa nu capteaza nicio urma de urs polar matur.

Il anunt urgent prin statia radio pe unul dintre biologi de ceea ce am gasit, si il ghidez catre locul in care sta inzapezit puiul de urs, nu mai departe de 750-800 de metri inspre vest. Cu grija, colegul meu asteapta 40 de minute sa vada daca nu se apropie vreo ursoaica, apoi ia puiul si il aduce inauntru. S-a strans toata echipa in jurul ursuletului, in aripa veterinara a cabinetului medical. Puiul nu are mai mult de 3 saptamani, insa e in hipotermie si trebuie tratat cu multe lichide… Probabil ca mama l-a abandonat, ori e ranita, cert e ca nu s-a gasit nicio urma de urs polar adult.

Sunt laudata pentru spiritul de observatie, insa incerc sa-mi pastrez capul pe umeri. La urma-urmelor, fara ajutorul laptopului ASUS, probabil nu reuseam sa salvez ursul, pentru ca celelalte monitoare, chiar daca au diagonale de peste 50 de centrimetri, nu sunt atat de performante.

Transfer in notebook fisierele multimedia captate de robomasina (izoland pe fragmente vide si audio) si fac schimbul de tura cu unul dintre colegi, apoi ma refugiez in camera cu ASUS in brate, lucrand in liniste… eh, poate cu putin Mozart de pe CD-ul primit cadou la cumpararea notebookului.

Acest articol a fost scris pentru cea de-a cincizeci si cincea etapa a concursului SuperBlog 2009, initiat de PCNews.

Citit 576 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Tony
Bietul ursulet...noroc cu ASUS, ca altfel nu se stie daca supravietuia :(.
15-12-2009 00:39 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 e-Lari
Cat de frumos...

Imi place mult cum iti incepi fiecare povestioara. :)
15-12-2009 18:16 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 FELICIA
Din 14 probe cate a avut Asus-ul, chiar la Pol nu credeam ca va ajunge, dar a demonstrat ca poate face fata si in conditiile de acolo.
16-12-2009 02:13 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi