Vineri, 29 Octombrie 2010 23:02

SuperBlog 2010 - Etapa XIX

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
"Enunţ probă: Povesteşte-ne într-un articol scris pe blogul tău ce înseamnă sa fii blogger şi cum vezi tu blogosfera?"

BLOG, BLOGGER, BLOGOSFERĂ

Mă numesc Lexa şi sunt blogger(-iţă). Am făcut cunostinţă cu Internetul în 1999, iar de atunci şi până acum am parcurs un drum al învăţării în social media. Din nevoia de a comunica şi a mă comunica, în 2006 am deschis un mic forum, iar în 2010 am ajuns să deţin un domeniu .ro.
Nu voi povesti cine a inventat noţiunile de (we)blog, blogging sau blogger, lucrurile acestea se pot afla uşor printr-o căutare pe Internet. Nu voi povesti nici cine a fost primul sau cel mai celebru blogger...

A fi blogger e în primul rând o alegere. O alegere a ieşirii din anonimat. Fie că că deţin un blog de nişă, generalist sau personal, bloggerii aleg să fie "vocea" evenimentelor din jurul lor, a experienţelor de viaţă pe care doresc să le împărtăşească cu cititorii din toată ţara sau din toată lumea.

Majoritatea persoanelor cu înclinaţie către scris sunt motivate în a-şi deschide un blog pentru că în blogging nu intervine cenzura, iar regulile sunt făcute de către administratorul blogului. Există o libertate a cuvântului (aproape) totală de a scrie şi a publica subiecte diverse, de a posta fotografii şi gânduri personale, de a se revolta în cazul unor nedreptăţi, de a aplauda iniţiative şi reuşite.

În afară de asta, oricine poate fi blogger. Nu există discriminări pe baza profesiunii, a vârstei sau a background-ului social. Unii se folosesc de atuurile lor pentru transmite un mesaj cât mai coerent cititorului. Alţii, din contră, îşi recunosc punctele slabe, pe care reuşesc să le transforme în atuuri, pentru a atrage cititorii.

Oricine poate fi blogger. E adevărat. Dar nu oricine îşi poate menţine statutul de blogger. Un blog, oricât de mic ar fi (număr de cititori, articole etc.), reprezintă cartea de vizită a celui care semnează postările. Foarte puţini dintre ei pot filtra informaţia astfel încât aceasta să ajungă la/ să fie înţeleasă de majoritatea cititorilor. De aceea, feedback-ul întârzie să apară sau este unul negativ, ceea ce duce la închiderea blogului.

A fi blogger e o responsabilitate. Blogurile reprezintă o alternativă la rigiditarea presei, o altă abordare a evenimentelor sociale contemporane. Sunt un bun prilej de destindere a cititorului sătul de materialele seci din mainstream-ul mass-mediei, dar şi un mijloc de educare, de conştientizare, de informare. Bloggerii care se vor a face parte din „crema” formatorilor de opinie, trebuie să ştie că au o responsabilitate faţă de cititori. Din păcate, foarte mulţi uită acest lucru, ori pur şi simplu… scriu despre nimic, atrăgând fani ai mediocrităţii şi vulgului.

Blogosfera a crescut proporţional cu numărul blogurilor. Ea e privită ca un spaţiu locativ al tuturor bloggerilor şi a tuturor blogurilor. În blogosferă se găsesc atât oameni care au făcut din blogging o afacere – de exemplu, prin publicarea unor advertoriale sau prin comercializarea diverselor produse, cum sunt blogurile cu lucruri hand-made –, cât şi oameni care văd bloggingul ca pe un element catarhic al vieţii lor – locul unde se descătuşează, unde uită de probleme, unde găsesc răspunsuri şi rezolvări. 

Blogosfera e zona în care se pot declanşa campanii umanitare, se pot planifica evenimente, sunt comentate, disecate, respinse sau aprobate toate posturile, ideile şi acţiunii celor implicaţi în social-media. Blogosfera e similară unei cafenele virtuale, unde schimbul de informaţii şi de idei valorează mai mult decât o retribuţie financiară.

 O etapă sponsorizată de

Hostway Logo
Acest articol a fost scris pentru etapa 19 a concursului SuperBlog 2010.
Citit 822 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 SuperBlog 2010 – Etapa XIX - Ziarul toateBlogurile.ro
[...] SuperBlog 2010 – Etapa XIX Fri Oct 29, 2010 20:02 pm „Enunţ probă: Povesteşte-ne într-un articol scris pe blogul tău ce înseamnă sa fii blogger şi cum vezi tu blogosfera?”   BLOG, BLOGGER, BLOGOSFERĂ Mă numesc Lexa şi sunt blogger(-iţă). Am făcut cunostinţă cu Internetul în 1999, iar de atunci şi până acum am parcurs un drum al învăţării în social media. Din nevoia de a [...] [...]
29-10-2010 23:17 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 Manuel
Frumos zis. Ai prins puncte la care eu nu m-am gandit. Oricum, prinde bine o viziune romantica legata de blogging, nu?
29-10-2010 23:50 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Manuel: Multumesc. :) Cateva idei exprimate in acest articol, le vei regasi si aici http://www.lexaverzes.ro/2010/03/19/hot-topic-jurnalism-traditional-versus-blogging/ Dupa cum vezi, parere mea nu se schimba. Ideea de baza e ca a fi blogger implica mai multe lucruri, nu numai un statut cu "numele".
30-10-2010 00:09 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi