Duminică, 28 Noiembrie 2010 00:52

SuperBlog 2010 - Etapa XLI

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
"Enunţ probă: Dacă aţi avea de ales între un Televizor LCD şi un Televizor LED pe care l-aţi alege? De ce?"

LCD SAU LED?

TV LCD LG 32LD465Deţinerea unui Televizor LCD sau Televizor LED ar însemna un upgrade însemnat de la televizoarele CRT pe care le am în casă. În primul rând, pentru că sunt înguste şi ocupă mult mai puţin loc pe masă. Apoi, pot fi agătaţe pe perete sau înglobate în mobila contemporană.
Însă, mult mai important decât aspectul este calitatea imaginii. În epoca în care high-definition-ul, Blu-ray-ul şi 3D-ul sunt la putere, un televizor „old school” CRT (Cathode Ray Tube – tub cu rază catodică) nu face faţă acestor progrese.

Cele LCD (Liquid Crystal Display – afişaj cu cristale lichide) folosesc cristale lichide pentru a forma imaginea difuzată pe ecran. Televizoarele LED (Light Emitting Diodes – diode care emit lumină)  sunt de fapt tot LCD-uri cu backlight format din LED. Nu trebuie confundată tehnologia LED cu OLED (adică afişaj format exclusiv din LED-uri).

Imaginile clare, detaliate, culorile vibrante - miliarde de culori naturale, aspectul ratio al filmelor – sunt însuşiri care pot fi redate cu uşurinţă de televizoarele de generaţie nouă. Ambele tipuri de televizoare sunt ecologice, adică consumă mai puţin curent, deci emit mai puţin CO2 în atmosferă; câteva sunt realizate din materiale reciclabile şi au componente interioare care se pot recicla.

Unii cercetători sunt de părere că în producţia televizoarelor LCD se foloseşte trifluorură de azot, un puternic gaz cu efect de seră, care contribuie la fenomenul de încălzira globală; totuşi, emisiile acestui gaz în timpul producţiei sunt de ordinul a 2-3%, deci insignifiante în comparaţie cu alte gaze folosite în trecut.

TV LED Phillips 22PFL3405Televizoarele LCD au ca dezavantaj o mai slabă filtrare a luminii, şi deci poate culori mai lipsite de strălucire decât cele care au adăugat un backlight format din LED-uri, LED-urile intensifică imaginea şi scot în evidenţă nuanţele. LED-urile potenţează negrul şi albul, având un contrast dinamic.

Nu contează atât de mult ce tip de televizor aş alege. Pentru mine e importantă redarea cu fidelitate a culorilor, claritatea imaginii şi a sunetului, cuprinderea unui spectru larg de programe TV, consumul redus şi compatibilitatea cu un media player. În rest, totul depinde de gusturile fiecărui client: mărimea, diagonala, îngustimea, culoarea carcasei etc.

Acest articol a fost scris pentru etapa 41 a concursului SuperBlog 2010.
Citit 789 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Mihai
Ce interesant ca am vazut aceleasi poze din articolul tau ca le-a mai folosit si altcineva din top5. Fix aceleasi doua, in aceeasi ordine. Doar cu o zi dupa tine. What are the odds? Mai ales ca nu figurau pozele in materiale promo oferite de sponsori.

Mari sanse sa fie doar o coincidenta totusi. :D
29-11-2010 04:21 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Mihai: Mda, posibil sa fie totusi o coincidenta. Oricum, am vazut ca la aceasta tema, multi au copiat pagini intregi din Wikipedia sau de pe alte site-uri de specialitate. Una este munca de cercetare, alta este pur si simplu copierea unor informatii, fara a le trece prin filtrul personal, pentru a selecta doar aspectele mai importante. :|
29-11-2010 22:45 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi