Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010 00:05

SuperBlog 2010 - Etapa XXXIII

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
"Enunţ probă: AMD a lansat noua serie de plăci grafice AMD RADEON 6000, şi o dată cu aceasta a făcut înca un pas în evoluţia tehnologiei 3D. Realizează un articol pe blogul tău în care să ne povesteşti cum vezi tu evoluţia tehnologiei 3D?” 

48833G RAD E RGB
PREZENTUL ÎN 3D... 7D...  VIITORUL ÎN 20D...?

Contrar părerii generale, tehnica tridimensională – sau 3D – nu este una nouă. Părinţii şi bunicii noştri vizionau filme la cinematograf, uneori cu ajutorul ochelarilor anglyph cu lentilă roşie şi albastră (red/cyan) încă de pe la mijlocul secolului anterior. De altfel, efectul 3D (stereoscopic) s-a descoperit undeva la finalul anilor 1800.
Popularizarea efectului 3D a fost dată de filmele realizate cu această tehnică, datorită dezvoltării calităţii imaginii din punct de vedere al clarităţii, culorii şi detaliului – high-definition –, oferind astfel o vedere tridimensională cât mai aproape de realitate.

Până nu demult, doar cinematograful oferea acces la imagini video 3D. O dată cu expansiunea domeniului tehnologic, marile companii de IT&C au reuşit să implementeze efectul tridimensional în plăcile grafice din laptopuri şi sisteme desk, produse pe scară largă.

Una din aceste companii este şi AMD, cunoscută pentru inovaţiile sale de-a lungul timpului. Compania a lansat noile plăci grafice AMD RADEON 6000, respectiv AMD RADEON HD 6850 şi AMD RADEON HD 6870, făcând un pas important în evoluţia 3D. Plăcile sunt compatibile cu tehnologiile Microsoft DirectX 11, cu AMD Eyefinity şi AMD EyeSpeed.

Ceea ce înseamnă o nouă abordare a utilizatorilor asupra vizualizării conţinutului multimedia şi de divertisment (filme, videoclipuri, fotografii, jocuri) – multitasking prin rularea fără probleme a mai multor aplicaţii complexe, efecte realistice în filme şi în jocuri. De asemenea, profesioniştii în editare grafică au posibilitatea de a îmbunătăţi detaliile vizuale ale diverselor proiecte la care lucrează, indiferent dacă folosesc tehnică HD sau Blu-ray.

Efectul 3D
Dar tehnologia 3D nu se aplică numai entertainment-ului sau al artelor vizuale, ci multiplelor domenii. De exemplu, criminaliştii folosesc deseori 3D în scanarea corpului sau al scheletului uman, pentru o mai bună vizualizare a rănilor din exterior şi mai ales din interior; reconstrucţia facială şi corporală ia mai puţin timp prin tehnica 3D în cazul craniilor/ osemintelor. Scanarea 3D este utilizată mai nou şi ca metodă (controversată) de securitate la aeroporturi, în cazul în care există persoane cu arme sau substanţe interzise asupra lor.

A început să se folosească scanarea 3D şi în medicină, iar încetul cu încetul, această tehnică va pătrunde în spitalele din întreaga lume – e unul din aspectele foarte importante ale medicinei viitorului, cel puţin în diagnosticare şi tratament.

În anii 1950, militarii germani foloseau ochelari stereoscopici pentru a analiza planurile aeriene din diverse zone. În 2010, militarii americani dispun de tehnologie 3D infraroşu, pentru o mai bună analiză a poziţiilor inamice pe timp de noapte.

Sunt o mulţime de alte areale în care tridimensionalitatea îşi va pune amprenta, cât de curând. Însă tehnologia avansează. Există filme şi spectacole redate în 7D. Am asistat la un astfel de spectacol în 2007, la Walt Dinsey World; senzaţiile au fost, pe moment, incredibile  şi surprizătoare : de la imagini tridimensionale la scaune care se mişcau, pale de vânt, picuri de apă, atingeri şi şoapte la ureche, până la mirosuri puternice. În concluzie, de la 4D în sus (5D, 6D, 7D) urmează efecte fizice şi ambientale, nu numai grafice.

Peste câţiva ani nu se va mai vorbi de computere cu placi grafice care redau 3D, şi de accesorii "simple" pentru computer cum ar fi ochelarii anaglyph etc., ci de experienţe 7D în propria casă: computere care vor veni cu scaune şi altă aparatură capabilă să redea la capacitate maximă 7D sau chiar o tehnologie mai avansată (cu siguranţă, dezvoltatorii nu vor rămâne fără cifre!).

Până atunci însă, nu ne rămâne decât să ne destindem prin urmărirea unui film care dispune de tehnica 3D, să ne jucăm în 3D în mod complex, folosindu-ne de AMD Eyefinity, având posibilitatea de a cupla până la 6 monitoare pentru o experienţă totală a jocului... AMD oferă soluţii grafice de ultimă generaţie şi un spectru larg de posibilităţi.

Acest articol a fost scris pentru etapa 33 a concursului SuperBlog 2010.
Citit 719 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi