Marți, 04 Noiembrie 2008 21:29

SuperBlog2008 - Etapa 18

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
VANTAGE POINT IN BLU (-RAY)

vantage pointIeri am mai bifat un lucru în agenda, la secţiunea "to do": vizionarea unui film în format Blu-ray. Pentru ca experienţa să fie completă, am ales filmul "Vantage Point" (2008), distribuit în ţară de catre compania Prooptiki România.

"Vantage Point" e un film oarecum atipic, construit după modelul puzzle/multi-perspectivă. Distribuţia e fenomenală, cu actori de primă mână: Sigourney Weaver, Dennis Quaid, William Hurt, Matthew Fox şi Forest Whitaker. Aceştia îimpart intriga filmului între ei, fiecare având rolul său bine stabilit în poveste. De fapt, întreg filmul cuprinde prezentarea unui fapt central – încercarea de asasinare a preşedintelui SUA – din punctul de vedere al mai multor personaje-cheie (eroi sau anatagonisti). "Vantage Point" e preăarat cu numeroase momente de acţiune – de laîimpuşcături şi explozii, la urmăriri cu maşini pe străzile din Salamanca, Spania – şi cu un deznodamant neaşteptat.
Experienţa Blu-Ray a fost uimitoare. Numele Blu-ray ("raza albastră") vine de la lumina albastru-violetă a laserului folosit pentru a citi acest tip de disc optic. Potrivit Wikipedia, discul Blu-ray este asemănător discului DVD, însă posedă o calitate importantă, ce îl deosebeste de acesta din urmă: stocarea de date şi de fişiere video high-definition. Un disc Blu-ray cu strat dublu (double layer) poate stoca 50 de GB de informaţii şi date, de 10 ori mai mare decat capacitatea de stocare a unui DVD cu un singur strat şi de 5 ori mai mare decât cea a unui DVD cu două straturi. Există deasemenea şi discuri Blu-ray cu un singur strat, cu o capacitate de 25 GB, şi disc mini Blu-ray, având 7.8 GB (15.6 GB în strat dublu).

Lăsând la o parte detaliile tehnice, am să povestesc, pe scurt, avantajele urmăririi filmelor de lung sau scurt metraj (poate, în curand, şi serialelor TV) în Blu-ray. Calitate video excepţională pe toată durata filmului (90 de minute): claritate de nota 10! Explozia am trăit-o ca şi cum aş fi fost acolo, în mijlocul evenimentelor: s-au putut vedea amănunţit, de la punctul zero de impact până la ruinele provocate de deflagraţie: culorile aprinse, nuanţele puternice de portocaliu şi rosu, griul dens şi murdar al bucăţilor de cenuşă… Sunetul s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor mele, inclusiv în scenele de urmărire, unde am avut posibilitatea să aud fiecare scrâşnet de cauciuc, fiecare frână bruscă ori ciocnire dintre maşini.

De asemenea, am constatat cu uimire că Blu-ray permite publicului să vizualizeze nişte prim-planuri superbe ale personajelor, care aproape că se transformă în planuri-detaliu: fiecare zâmbet, rid de încruntare, expresie de şoc şi de neîncredere sunt surpinse şi redate cu exactitate, astfel încât aproape că am "citit" sufletul fiecărui personaj, gândurile lor cele mai ascunse.

Noua tehnologie permite atât de multe, încât nici nu vreau să mă gândesc cum se va prezenta în 10-15-20 de ani acest domeniu, ori câte date vor putea fi înmagazinate într-un simplu disc! La noi, piaţa Blu-ray este timid dezvoltată (prea puţine filme în format Blu-ray, dar şi mai puţine player-e sau unităţi optice de inscripţionare care să suporte formatul), însă sunt sigură că în curând vom asista la o revoluţie în toată regula a discului optic!

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog2008, iniţiat de PCNews.
Citit 632 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi