Luni, 19 Iulie 2010 02:08

Moral / amoral / imoral

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Un scriitor nu poate imagina doar subiecte despre căţelusi şi curcubee. Viaţa nu e roz, nu e pufoasă, nu e dulce, nu e plină de eufemisme mieroase. Viaţa e... o plajă. Înainte de a mă acuza de traduceri cu subînţeles din limba engleză, imaginaţi-vă o plajă imensă, cu nisip fin, alb-auriu... Fiecare scoică crăpată, fiecare pietricica sfarâmată sau stâncă de care se lovesc valurile înseamnă un hop peste care noi, actanţii principali, am trecut, am supravieţuit. Fiecare scoică întreagă, fiecare piatră lucioasă înseamnă clipele de împlinire. Plaja ne conferă o stare de bine, dar dacă nu suntem atenţi, ne răneşte, ne zgârie, ne fură.
Un scriitor trebuie să exploreze latura mai puţin plăcută a lucrurilor, faţa ascunsă a Lunii. Legătura cu Eul primordial, cu instinctele primare e necesară. Până la a experimenta pe viu unele stări negative, el trebuie să-şi lase imaginaţia să cotrobăiască cu fervoare şi să scoată din cufărul piraţilor stări confuze, subiecte care devorează cu ferocitate personaje negre, mistice, mitice şi fantastice.

Ce era înainte de a fi "ceva", când oamenii au auzit pentru prima dată urletul unui lup?
Când au văzut întâia oară Soarele răsărind peste nisipul roşiatic din deşert?
Oare ce le-a dictat instinctul, fiara din interiorul fiecăruia?
Când a luat naştere moralitatea?
Citit 783 ori

Autor

Lexa Verzes

Public Relations Specialist in European Union-funded projects. (Also a dreamer, writer; music lover; radio lover; movies lover.)

Comentarii   

Permalink 0 Nora Vaum
Mai roz nu e dar pufoasaaa e. E pufoasa ca un poodle, de ar mai fi si roz am avea un poodle roz si nah nu ar da bine. Moralitatea banuiesc ca a aparut cand oamenii au incetat sa traiasca singuri si au simtit nevoia sa formeze si ei turme, haite, carduri etc. In engleza moralitate se traduce si proper behavior (comportament corespunzator) asa ca banuiesc ca nu o fi fost nevoie de el decat dupa ce omul a devenit animal social. La alea cu fiara, soarele si lupii nu ma bag...
19-07-2010 02:51 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@Nora Vaum: E curios faptul ca foarte putini oameni mai au curajul sa se intrebe cum era la inceput. Ne ascundem dupa moralitate si ne inabusim instinctele de fiinta primitiva, instinctele de cautare, de descoperire, de aflare a unor raspunsuri la problemele existentiale.
19-07-2010 18:32 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 baimareanul.com
Roatis ar rade de tine
21-07-2010 00:04 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 admin
@baimareanul.com: Si asta sa o iau ca pe o critica negativa sau pozitiva? Sa stii ca dincolo de cuvantul concret, totul are un al doilea sau al treilea sens. De aceea e frumoasa scriitura.
21-07-2010 00:07 Răspunde Răspunde cu citat Citat
Permalink 0 S
Interesante intrebari
21-07-2010 17:21 Răspunde Răspunde cu citat Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

About me


"I'm a saint and I'm a sinner / I'm a loser, I'm a winner / I am steady and unstable / I'm young, but I am able" Jessica Andrews - Who I Am

Twitter feed

Comentarii noi